Ga aan de slag met onze tips
voor verschillende soorten activiteiten.

Er zijn twee kleine voorwaarden om in het programma van de Dag van de Trage Weg te komen: je activiteit vindt plaats tijdens het 3de weekend van oktober én je maakt gebruik van trage wegen, of het thema trage wegen komt ergens aan bod.

Het liefst kunnen mensen gratis deelnemen aan je activiteit. (Maar we begrijpen wel dat een kleine bijdrage soms nodig is.)

Hieronder vind je brede rubrieken, categorieën of thema’s ter inspiratie. Je zal het meteen merken: trage wegen in de kijker plaatsen kan op veel verschillende manieren. Een trage weg is dan ook veel meer dan zomaar een weg.

Tochten

Paden en het landschap verkennen tijdens een wandel-, fiets- of ruitertocht: het blijft dé klassieker van Dag van de Trage Weg. Veel lokale organisatoren stippelen speciaal voor de gelegenheid een route uit, natuurlijk langs zoveel mogelijk trage wegen. Dat kan een uitdaging zijn, zeker in stedelijk gebied.

Dé kaart om je route te bouwen. > OpenStreetMap is een online kaart waarop je (bijna) alle toegankelijke trage wegen vindt. Je kan de kaarten gratis downloaden voor je GPS. Of - als je merkt dat er trage wegen ontbreken - kan je er zelf gegevens aan toevoegen.

Wandelroutes uitstippelen

Je vindt duizenden kant-en-klare wandelingen via de > routezoeker op routeyou.com. Je kan ze makkelijk downloaden. En je kan er ook makkelijk je eigen route aan toevoegen. Of je kan ook heel eenvoudig een eigen route opladen of plannen met de > wandelrouteplanner op routeyou.com.

Op > hiking.waymarkedtrails.org vind je een hele reeks wandelroutes die ook op het terrein bewegwijzerd zijn. Je kan er ook de routes van de GR-paden, de meeste wandelknooppuntennetwerken en zelfs plaatselijke wandelroutes downloaden.

Op > wandelknooppunt.be kan je zelf een wandelroute plannen langs de bekende knooppunten.

Fietstochten uitstippelen

> OpenCycleMap.org is de fietsversie van OpenStreetMap. Alle fietsinfrastructuur en routes zijn er aangeduid. En de kaart toont ook hoogtelijnen aan, en duidt nuttige adresjes zoals fietsenmakers aan.

> Ga aan de slag met, of laat je inspireren door, de duizenden uitgestippelde fietstochten die je kan vinden via de > fietsroutezoeker op routeyou.com. Je kan ze makkelijk downloaden en gebruiken. Of voeg je eigen route toe met behulp van de > fietsrouteplanner op routeyou.com.

Op > fietsnet.be kan je zelf een fietstocht plannen langs de bekende knooppunten.

Terreinwerken

Werken aan een duidelijk resultaat: het brengt mensen samen en geeft voldoening. Heel wat organisaties en gemeenten kiezen om samen met bewoners kleine beheer- en onderhoudswerken uit te voeren tijdens de Dag van de Trage Weg.

Overgroeide trage wegen worden dankzij snoei- en maaiwerken opnieuw begaanbaar. Acties als aanplantingen in de berm of een overstap maken over een gracht zorgen voor een zichtbaar resultaat. En waarom geen zwerfvuil ruimen of naambordjes plaatsen op de Dag van de Trage Weg? Door de handen uit de mouwen te steken, verhogen we het comfort, de aantrekkingskracht én het gebruik van onze trage wegen.

Tip!

Als je op de Dag van de Trage Weg een afgesloten trage weg terug openmaakt, denk dan aan vuilniszakken of een container voor allerlei afval dat je ter plaatse kan vinden.

Heb je voor je actie gereedschap - snoeischaren, schoppen of een zeis - tekort? Vermeld dan duidelijk in je uitnodiging dat je verwacht dat mensen zelf gereedschap meebrengen.

Vraag aan (de groendienst van) je gemeente of zij je kunnen ondersteunen met materiaal en het afvoeren van het groenafval of het opgeraapte zwerfvuil.

Feest en lintjes knippen

Feest vieren onderweg: dat doen we al eeuwenlang in ons land. Denk maar aan de vele stoeten, kermissen en processies.

Waarom deze traditie niet doortrekken naar de Dag van de Trage Weg? Trage wegen zijn het decor bij uitstek voor een vrolijke optocht of een artistieke performance.

Je activiteit kan ook de feestelijke afsluiter zijn van een ruimer tragewegenproject. Denk bijvoorbeeld eens aan een picknick of najaarsreceptie van je Trage Wegen werkgroep, of de voorstelling van een nieuwe toeristische kaart. Of een inhuldiging naar aanleiding van een nieuwe trage weg.

Doorgang voor Iedereen

Wil je de aandacht vestigen op een ontoegankelijke trage weg? Vraag dan een van onze Doorgang voor iedereen-spandoeken gratis aan. Met deze actie daag je je gemeente uit om een flagrante wantoestand de wereld uit te helpen.

De focus op één probleemdossier is een goede manier om de gemeente te blijven prikkelen om haar wettelijke plicht als wegbeheerder uit te oefenen. De lokale pers is er vaak ook als de kippen bij om dit soort actie in beeld te brengen.

Vraag je gratis spandoek aan

Cultuur, erfgoed en educatie

Over trage wegen en hun omgeving vallen veel verhalen te vertellen. Denk aan anekdotes en volksvertellingen van lang en minder lang geleden, aan het erfgoed dat je langs de wegen vindt, of aan de bijzondere planten en dieren die er leven.

De Dag van de Trage Weg is hét moment om lokale deskundigen aan het woord te laten op een vertelavond, een lezing of een gegidste tocht. Organiseer samen met de lokale heemkring een Levend Erfgoed toer. In samenwerking met een rusthuis kan je aan de hand van foto's en een kleine wandeling verhalen van vroeger oprakelen bij senioren. Trage wegen zijn ook perfect voor de organisatie van een fotowedstrijd of een tentoonstelling. En natuurliefhebbers kunnen hun kennis over planten en dieren met het brede publiek delen, of een heuse soortentelling organiseren.

Spel en avontuur

Trage wegen zijn de favoriete biotoop van speelvogels, avonturiers en ‘eeuwige jongeren’. Organiseer eens een spel, een zaklampentocht of een zotte wedstrijd op de Dag van de Trage Weg. De gekende trage wegen krijgen zo meteen een heel andere lading.

Kinderen uit de buurt zijn zeker te vinden voor een geocache, een schattenjacht of een dooltocht. Of laat je op sleeptouw nemen door het landschap zelf en ontdek haar geheimen tijdens een experimentele ‘dérivé’, een speelse zwerftocht waarbij avontuur en toevallige ontmoetingen centraal staan. Uiteraard langs trage wegen, van vroeger en nu...

Beleidsactiviteit

Vaak is het lokale netwerk voor voetgangers, fietsers en ruiters ontoereikend. Dan zijn kordate keuzes van de stad of gemeente broodnodig.

De Dag van de Trage Weg is voor lokale besturen het ideale startmoment voor een inventarisatie of een participatietraject met bewoners. Buurtcomités of werkgroepen kunnen hun inspanningen in de verf zetten met een debat, een petitie of een ludieke actie.

Of misschien is de Dag van de Trage Weg wel een goed moment om ook in jouw stad of gemeente een trage wegen werkgroep op te richten?